Thursday, May 9, 2013

ΤΟΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΦΩΣ!

Το άφθονο φως του ήλιου όχι μόνο σας εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και μειώνει το κόστος στον λογαριασμό, αλλά ακόμη περισσότερο ωφελεί και την δική σας ενέργεια και ψυχική κατάσταση!Σύμφωνα με την καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, Marilyne Andersen, σε ένα κανονικό κτήριο ο φωτισμός του αποτελεί το 25 - 40 % της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτός είναι λοιπόν ένα πολύ καλός λόγος για να ενσωματώσουμε στην αρχιτεκτονική ενός κτηρίου περισσότερα παράθυρα και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην διοχέτευση φυσικού φωτός σε ένα σπίτι.

Παράλληλα, προσθέτοντας περισσότερα παράθυρα σε ένα κτήριο και ενισχύοντας το φυσικό φωτισμό, επιδρά θετικά στην ευημερία μας. Για παράδειγμα, σε ένα υπνοδωμάτιο με πολύ φως νοιώθουμε πιο ξεκούραστοι, ξυπνάμε το πρωί πιο χαρούμενοι  και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ημέρας. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες, το φυσικό φως στους χώρους ενός σπιτιού μπορεί να μας ωφελήσει στο να μειώσουμε τις μεταπτώσεις της διάθεσής μας ανά εποχή, να μας βοηθήσει να ανασυγκροτήσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις και να αυξήσει την παραγωγικότητά μας! 

Το φως του ήλιου νωρίς το πρωί μπορεί να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό στο σπίτι είναι να βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιο λαμβάνει άφθονο φως το πρωί από παράθυρα και φεγγίτες. Αλλά βέβαια μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι, ένα πέρασμα από μια σκάλα γεμάτη φως, όπως στην φωτογραφία, σίγουρα θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε όμορφα την ημέρα σας.


Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε τα έπιπλά σας, έτσι ώστε αυτά στα οποία κάθεστε περισσότερο να είναι τοποθετημένα εκεί όπου υπάρχει περισσότερο φως.


Σημαντικό για την υγεία είναι επίσης το να κοιτάμε έξω από το παράθυρό μας. Μελέτες λένε πως κοιτάζοντας κήπους στο φως της ημέρας, βελτιώνει την υγεία ασθενών. Αν λοιπόν μια καλά φωτισμένη θέα μπορεί να βοηθήσει εκείνους που είναι άρρωστοι, φανταστείτε πόσο περισσότερο θα βοηθά εκείνους που είναι υγιής!


Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη φυσικού φωτός στους χώρους που τρώμε μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες παχυσαρκίας. Σε μια μελέτη, τα ποντίκια που έτρωγαν κάτω από το φως της ημέρας έπαιρναν 50 % λιγότερο βάρος από εκείνα που δεν το έκαναν. 


Το φυσικό φως φάνηκε να βελτιώνει την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας, την ελαχιστοποίηση των λαθών, μειώνει την καταπόνηση των ματιών, καθώς και βελτιώνει τη διάθεσή σας. Μία μελέτη έδειξε ότι τα αποτελέσματα στα τεστ μαθητών στο σχολείο βελτιώθηκε κατά 26 %, όταν έγραφαν με φυσικό φως αντί του τεχνητού φωτός. 


Και όλοι γνωρίζουμε ότι το φυσικό φως στο μπάνιο σημαίνει πιο ακριβή εφαρμογή  του μακιγιάζ, σωστότερο ξύρισμα, ενώ παράλληλα τονώνει την αυτοεκτίμηση μας. Όταν κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέπτη κάτω από το υποκίτρινο και κουρασμένο φως φθορισμού, είναι πιθανό να σκέφτεσαι αρνητικά για τον εαυτό σου. 


Είχατε σκεφτεί πως μπορείτε να πάρετε την πολύτιμη για τον οργανισμό βιταμίνη D που προσφέρει ο ήλιος μέσω των παραθύρων του σαλονιού σας; Αυτή η δυνατότητα είναι αρκετή για να μας πείσει ότι τα μεγάλα παράθυρα στο σπίτι αξίζουν τον κόπο!


Αν και οι μελέτες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η Andersen υποστηρίζει ότι το φυσικό φως είναι μέρος της βιολογικής μας ανάγκης, καθώς ενστικτωδώς προτιμούμε το φως της ημέρας σε σχέση με το ηλεκτρικό φως. Μίλησε επίσης για τα σημαντικά οφέλη για την υγεία μας όσον αφορά τη ρύθμιση των καρδιακών ρυθμών. 

Ποιος φανταζόταν λοιπόν πως το φως θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας!

Αντιγόνη Λεοντή

1 comment:

  1. Thank you sooo much for the follow.^^
    Follow you back on bloglovin and gfc,too.
    Do you also follow me on gfc and instagram?
    Lovely greets

    ReplyDelete